Wat heb je nodig om een Reel te maken?

Wat heb je nodig om een reel te maken

Eerder schreef ik al een blog over wat Reels zijn en hoe je eraan begint. In onderstaand artikel vertel ik je graag meer over wat je allemaal nodig hebt om een Reel te maken.

1. Concept

Uiteraard heb je een concept nodig. Een verhaal of idee dat je in beeld wil brengen aan de hand van een Reel. Dit kan een gevoel zijn dat je beschrijft aan de hand van beelden, muziek en/of tekst. Maar het kan ook informatie zijn die je met jouw volger wil delen, een recap van een avontuurlijke vakantie of gewoonweg meesurfen op een viral Reel.

Schrijf even uit wat je wil meegeven via de Reel en bedenk indien mogelijk een scenario. Zorg er ook voor dat je weet welke props je allemaal nodig hebt en eventueel al kan klaar zetten. Zo zal je bijvoorbeeld kookmateriaal en ingrediënten nodig hebben wanneer je een hip bananenbrood wil maken. Of verschillende outfits voor een fashionable Reel met veel overgangen.

Het kan ook zijn dat je leuk beeldmateriaal hebt en dan gewoonweg aan het knippen en plakken gaat, dat kan ook prima! Wat in ieder geval écht not done is, is zomaar klakkeloos kopiëren van andere creators. Uiteraard kan je wel gaan remixen of inspiratie opdoen (geef dan ook credit!). Virale Reels en challenges zijn hierin wat een buitenbeentje, want daar is het dan weer logisch dat je hetzelfde idee uitwerkt met eventueel een eigen twist.

2. Materiaal

Camera

Allereerst heb je natuurlijk een camera nodig. Dat kan bijvoorbeeld via een smartphone of cameratoestel. Je hoeft absoluut geen peperduur apparaat aan te kopen om toffe Reels te maken! Wat wel handig is, is het gebruik van de stabilisator functie (veel smartphones hebben dit) om vloeiende bewegingen te filmen. Ikzelf zweer al jaren bij Samsung en ben momenteel in het bezit van een Samsung S20 FE. Prima toestel in een gemiddelde prijsklasse waar ik al mijn Reels mee maak.

Aanvulling 2022; aangezien ik voor veel van mijn klanten reels maak, ben ik overgestapt naar een professionele vlogcamera. Ik ben heel tevreden van de Sony ZV-E10. Indien je écht kwalitatieve beelden wil maken raad ik je deze zeker aan.

Gimbal

Wil je helemaal smooth filmen, dan raad ik je een gimbal aan. Ik heb de DJI Osmo Mobile 3 gimbal en ben zeer tevreden van de prijs-kwaliteit verhouding. In het begin is het even zoeken hoe het werkt en vooral véél oefenen. Zeker wanneer je voor langere periodes opnames maakt is zo’n gimbal wel echt een must én z’n geld waard. Want drie uur lang je arm in de lucht houden én niet beginnen bibberen is niet evident! Zo’n gimbal kan je zo vasthouden dat het zwaartepunt op jouw bovenlichaam terechtkomt en je dus veel comfortabeler kan blijven filmen. Bovendien zal je merken dat de vloeiende bewegingen jouw opnames mooier en professioneler maken. Oh en dan zijn er trouwens nog leuke snufjes en apps waardoor je de gimbal bijvoorbeeld bewegende objecten kan laten volgen of een 360° beeld maken.

Statief

Verder kunnen accessoires zoals een statief ook handig zijn, zeker wanneer je Reels wil maken met vlotte overgangen. Maar als je wat creatief bent, werkt een stoel met een stapel boeken erop ook prima als statief hoor!

Ring light

Wil je graag mooie selfie opnames maken? Dan is een ring light wel fijn. Het werkt als statief én geeft er licht bij, waardoor je ook in minder goed verlichte ruimtes goede opnames kan maken.

Microfoon

Neem je spraakopnames op? Dan kan een microfoon erg handig zijn. Zeker wanneer de persoon die spreekt wat verder van de camera staat. Bovendien heb je zo ook minder “ruis”, zoals het waaien van de wind bijvoorbeeld. Zelf werk ik met deze betaalbare, draadloze microfoon.

3. Apps

Zodra het beeldmateriaal is opgenomen kan je starten met knippen en plakken. Dat kan in de Instagram app zelf, maar persoonlijk vind ik het gemakkelijker om te editen in een andere app. Mijn favoriete app daarvoor is Inshot. Je kan er vlot video’s in knippen, plakken, versnellen, vertragen, bijsnijden, etc. En met de gratis versie kom je al een heel eind! Ook tekst toevoegen vind ik gemakkelijker via Inshot dan in Instagram zelf. Hoe je via Inshot een versneld filmpje maakt, lees je hier.

Wil je graag meer mogelijkheden in videobewerking, zoals de achtergrond verwijderen (ook handig voor het maken van GIF’s) of twee beelden naast elkaar monteren? Dan is de app CapCut daar geschikt voor.

Ga je opnemen en editen in Instagram zelf? Check dan zeker even de functie “uitlijnen”; die is erg handig wanneer je vlotte overgangen wil maken (je weet wel; wanneer je plots een andere outfit aan hebt ofzo!).

4. Specificaties

Tot slot zijn er nog enkele specificaties waar je zeker op moet letten en die ik je graag meegeef. Zo raad ik je aan om te filmen in vertikale stand, aangezien dit het format is dat best werkt in Reels. De optimale afmetingen zijn 1080 x 1920 pixels (9:16 beeldverhouding).

Heb je nog een vraag, of wil je graag hulp bij het opnemen van Reels? Aarzel dan niet om me te contacteren!

* Deze blog maakt gebruik van affiliate links.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Eén opmerking over 'Wat heb je nodig om een Reel te maken?'

Geef een reactie

Ontdek meer van Evelyne Mertens

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.