Hoe bewerk je snel een foto met de Lightroom app?

Hoe bewerk je snel een foto met de Lightroom app?

Wil je graag je foto’s gemakkelijk en snel bewerken op je smartphone? Dan raad ik je de Adobe Lightroom mobile app aan. Deze app heeft een gratis versie waar je al heel wat mee kan. Vind je al die verschillende opties een beetje overweldigend? Dan ben je heus niet alleen. Want zelfs al zijn de mogelijkheden mooi gestructureerd terug te vinden, het zijn er best wel wat. En om ze allemaal onder de knie te krijgen zal je even zoet zijn. Daarom help ik je hierbij graag op weg om je foto’s snel naar een hoger niveau te tillen. Dit is dus géén volledige handleiding, maar een selectie van enkele opties die interessant zijn om mee te starten, voor dummies dus! 🙂

Ik raad je namelijk aan om, wanneer je start met de Lightroom app, te focussen op twee opties; “Uitsnijden en roteren” en “Licht”. Deze parameters zullen reeds een groot effect hebben op je foto en zijn een prima start om kennis te maken met fotobewerking.

Uitsnijden en roteren

Via deze functie kan je een foto bijsnijden, maar ook rechttrekken. Heb je een prachtige foto van een rustgevende zee genomen, maar staat het zeeoppervlak niet mooi horizontaal? Dan kan je dit via de knop “rechttrekken” mooi uitlijnen. Geeft deze actie niet het effect waar je op had gehoopt? Dan kan je zelf aan de foto gaan draaien, waardoor er rasterlijnen tevoorschijn komen die je helpen om het visueel goed te krijgen. Een plaatje klopt meteen veel meer wanneer de lijnen mooi horizontaal of verticaal lopen. Tenzij je er natuurlijk graag een artistieke toets aan wil geven, dat kan ook!

Bijsnijden of “croppen” kan ook heel wat effect hebben op het eindresultaat. Zo kan je meer focus leggen op bepaalde elementen of net zaken uit beeld laten vallen die een storende factor zijn. Speel hier gerust even mee om te kijken wat jij het mooiste vindt (want jup, schoonheid in fotografie is heel subjectief). Via de pijltjes “linksom roteren” en “rechtsom roteren” kan je het plaatje draaien en wie weet geeft dat wel een mooie toets.

Licht

Als je ietwat fotografiecursus hebt gevolgd zal je ongetwijfeld weten dat licht enorm belangrijk is. De juiste lichtinval is cruciaal voor het perfecte plaatje. Maar gelukkig kan je ook in de nabewerking het licht bijstellen. Zo kan je bij de licht-functie de belichting, evenwel als enkele andere parameters, bijstellen. Sleep eens over de “belichting” lijn en je ziet meteen welk effect dit heeft op je foto. Wil je nog verder gaan, dan kan je ook wat spelen met andere parameters zoals schaduwen, contrast, e.d.

Presets

Indien je tevreden bent van de instellingen die je op een bepaalde foto hebt toegepast, kan je deze instellingen kopiëren door op de drie puntjes rechts bovenaan te klikken en te kiezen voor “Instellingen kopiëren”. Vervolgens ga je naar de foto waarop je deze instellingen wil toepassen, klik je weer op de drie puntjes rechtsboven en kies je “Instellingen plakken“.

Wil je nog sneller en diepgaander een foto bewerken? Dan kan dat aan de hand van een preset. Lightroom beschikt zelf over een aantal standaard presets, maar indien je een originelere bewerking wil, kan je presets gaan kopen via een fotograaf of je kan ze zelf maken. Hoe je zelf een preset maakt, lees je hier.

Lukt het je niet om het gewenste resultaat te verkrijgen of is al dat bewerken niet jouw ding? Dan kan je ook presets aankopen. Van lifestyle fotografe Maxine Stevens bijvoorbeeld. Zij heeft prachtige preset bundels in verschillende kleurentinten, waarmee je in één klik jouw foto’s naar een hoger niveau tilt.

Zo, hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen om zelf snel je foto’s te bewerken. Deel gerust je resultaten met me, ik ben erg benieuwd! Heb je nog vragen of suggesties? Drop ze hieronder of stuur me een bericht 🙂

* Deze blog bevat affiliate links.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Eén opmerking over 'Hoe bewerk je snel een foto met de Lightroom app?'

Geef een reactie

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.
%d bloggers liken dit: