Goed, ik ben gezwicht! De laatste tijd zag ik zo vaak gerechtjes voorbij komen op basis van jackfruit, dat ik het toch ook echt een keertje moest proberen. Tijdens mijn uitwisselingsjaar in de Filippijnen vond ik jackfruit een heerlijke lekkernij, maar nu blijkt de ‘jonge’ versie van deze vrucht ook ideaal om te verwerken als veggie (of vegan) stoofvlees of draadjesvlees. Want jackfruit neemt goed de smaak op van de kruiden die je ermee mengt, wat het heel geschikt maakt voor zulke gerechten.
Er bestaan heel wat recepten om met jackfruit aan de slag te gaan. Hieronder vind je mijn versie om pulled jackfruit wraps te maken. Dit is geen snel gerecht, maar wel eenvoudig én heel lekker. En bovendien goedgekeurd door mijn kids (1,5 jaar en 4 jaar). (Tip; dit is een ideaal gerecht om te vriezerkoken!)
Totale tijd; 50 minuten (waarvan 30 minuten oventijd)
Benodigdheden (voor 2 personen)
- 1 blik (of pot) jong jackfruit
- 1 teentje look
- 1 ui
- 4 wraps
- 75 ml water
- 3 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel witte azijn
- 1 theelepel honing
- Snuifje komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- Peper
- Zout
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 220 graden en maak een bakplaat klaar met bakpapier erop
- Spoel de stukjes jackfruit en trek ze uit elkaar zodat je “draadjes” krijgt
- Snijd het teentje look fijn
- Bak het jackfruit en de look enkele minuten in de pan
- Voeg het paprikapoeder, de komijn en het peper en zout toe en laat een 5 tal minuten verder bakken
- Giet het water mee in de pan en laat alles sudderen tot het water is verdampt
- Leg het jackfruit op de ovenschaal en zet +- 15 minuten in de oven
- Meng de ketchup, sojasaus, witte azijn en honing tot een gladde saus
- Bak de ui glazig en voeg toe aan de saus
- Zodra het jackfruit uit de ovenkomt, meng je het met de saus en zet je het opnieuw 15 minuten in de oven
- Serveer het pulled jackfruit warm of koud in wraps met een beetje sla of andere groentjes naar keuze
Om je wraps te plooien hoef je niet bij mij te zijn, na al die jaren vouw ik ze nog steeds verkeerd 😀 Maar dat verandert niets aan de smaak natuurlijk. Smakelijk!
Eén opmerking over 'Pulled jackfruit wraps'