Toen ons zoontje Leo 6 maanden was mocht ik via Mamaplaats Academy een cursus kindergebarentaal van “Zeg het met je handjes” volgen. Tot dan had ik wel eens over kinder- en babygebaren gehoord, maar verder was ik er niet mee in contact gekomen. Mijn eerste gedachte was “het klinkt hip en wie weet kunnen we er iets mee”. Maar eerlijk, ik vond het oprecht jammer dat ik er niet eerder mee begonnen was.
Cursus “zeg het met je handjes”
De cursus duurde toen 8 weken en elke week kreeg ik toegang tot een nieuw deeltje leerstof. Mijn eerste reactie was “wow, 8 weken, dat gaat veel zijn om te verwerken, lukt me dat wel?”. Maar nét doordat het verspreid werd over een langere periode is deze cursus ideaal. Want elk deeltje is een hapklaar stukje dat je meteen kan gebruiken in de praktijk. Zo leer je elke week nieuwe gebaren die je kan integreren in je dagelijkse communicatie met je kinderen. Bovendien kan je elke module bekijken wanneer het best voor je past. Ondertussen is de online cursus herwerkt tot 5 weken, waarin je elke week 10 nieuwe gebaren leert.
De eerste lessen heb ik telkens mooi op tijd (1 les per week) gevolgd, maar aangezien mijn agenda daarna heel wat hectischer werd, stond ik achter met de verdere lessen. Gelukkig geen probleem, want de online formule laat net toe dat je zonder stress op je eigen tempo kan volgen.
Kindergebaren oefenen
In het begin leek het wat vreemd, al die gebaren erbij. Het voelde zo gemaakt. Maar ik zag de ogen van mijn kinderen geïnteresseerd kijken naar de gebaren die ik maakte, en dat gaf me het nodige duwtje in de rug om verder te blijven doen. Het was duidelijk een gewoonte die ik mezelf moest aanleren. Sommige momenten kwamen de gebaren er vanzelf bij, en andere keren vergat ik helemaal om ze te gebruiken.
Na een tijdje merkten we dat Charlotte (3 jaar) de gebaren begon na te doen. Uiteraard niet perfect, maar de manier waarop ze gebaren begon te gebruiken was heel natuurlijk en ze leerde vlot bij. Leo begon vanaf ongeveer 10 maanden voor de eerste keer gebaren te maken, of toch dat het ons opviel. Want in het begin is het soms moeilijk te bepalen of een bepaalde beweging eigenlijk een gebaar is.
We maken ondertussen dagelijks gebaren. De gebaren die we, ook vandaag nog, het meeste gebruiken zijn die voor “eten”, “drinken”, “klaar” en “nog”. Zo zie je maar wat het belangrijkste is in ons leven hé 😉 Er zijn gebaren die we slechts af en toe gebruiken, zoals dat voor “poes” of “confituur”. En er zijn ook gebaren die ik helaas vergeten ben en die we dus niet gebruiken. Maar het belangrijkste is dat de gebaren met de grootste betekenis, en die het meeste frustratie wegnemen bij de kinderen, zijn blijven hangen.
Zijn kindergebaren een must of een hype?
Hier kan ik meteen heel duidelijk op antwoorden; het is absoluut een must. Ja, je hoort er tegenwoordig veel over, maar het is zeker geen vluchtige hype. Meer nog, ik raad elke ouder een cursus kindergebarentaal aan. Zelf vind ik het heel jammer dat kindergebaren niet eerder op ons pad zijn gekomen, want het had heel wat frustraties van ons dochtertje (en ons dus ook) kunnnen voorkomen.
Kindergebaren hebben ons en onze kinderen geholpen om beter met elkaar te communiceren. Ons zoontje Leo is nu 16 maanden en spreekt al enkele woordjes, maar zijn gebaren zijn het belangrijkste communicatiemiddel om duidelijk te maken wat hij wil en vooral om frustraties te vermijden. Dus als jij nog zou twijfelen om een cursus kindergebaren te volgen; gewoon doen!
Pssst; Miša van “Zeg het met je handjes” geeft een gratis 5 daagse online kennismaking die echt de moeite waard is!
* Deze post maakt gebruik van affiliate links.