Op terugweg van een heerlijke girlstrip bezochten we de molens van Kinderdijk. Deze site staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed en dat heeft zo z’n reden. Benieuwd naar mijn ervaring met deze trekpleister? Ik vertel het je graag in deze blog.
19 molens
Kinderdijk bestaat uit 19 molens waarvan je er twee kan bezoeken. Museummolen Nederwaard heeft al heel wat jaren op de teller staan, hij werd namelijk gebouwd in 1738. In de molen zelf bezochten we het doolhof aan kamertjes waar we een goed zicht kregen op hoe de mensen er vroeger leefden. We hadden ook het geluk om molenaar Cornelis te ontmoetten. Hij woont en werkt al sinds kinds af in één van de molens te Kinderdijk en wist ons enkele historische verhalen te vertellen over het gebied. Het allerleukste? Hij toonde ons de meest fotogenieke plekjes én vertelde ons welke poses we daarbij mochten aannemen. Dat leverde heel vrolijke plaatjes op!
De tweede molen die je kan bezoeken is museummolen Blokweer. Een charmante molen met mooie erf en zelfs enkele geitjes. Aangezien er juist een grote groep was toegekomen, hebben we deze molen maar kort bezocht.
Het nut van deze molens? Geen graan malen, maar wel het droog houden van het hele gebied dat zich onder de zeespiegel bevindt.


Rondvaart
Er zijn twee rondvaarten mogelijk op Kinderdijk; de Hopper en de Cruiser. De Hopper stopt bij de entree en de twee te bezichtigen molens. De Cruiser maakt één lange vaart van een half uur.
Onze timing bleek niet overeen te komen met de vertrekuren van beide boten, waardoor we te voet wandelden tot de tweede te bezoeken molen en terug. Helemaal haalbaar en een mooie wandeling!


Praktisch
In een entreeticket zit de toegang tot de twee museummolens én de rondvaarten inbegrepen.
Parkeren kan te Kinderdijk zelf, maar daar is het vaak erg druk. Wij parkeerden de wagen te Alblasserdam van waaruit een shuttle bus ons naar Kinderdijk bracht (en uiteraard daarna ook weer terug ;)). Dat ging vlot en kostte ons €7,50.
Wij bezochten Kinderdijk zonder kinderen, maar het is ook een prima uitstap mét kids. De wegen zijn vlak en dus prima doenbaar met buggy. In de molens zelf kan je geen kinderwagen meenemen.

Zoals ik misschien reeds melde, bezocht ik deze plek tjidens één van de schooluitstappen in de lagere school….ja, ondertussen meer dan 50 jaar geleden hoor. Nog steeds zijn deze molens een echte trekpleister en ik hoop dat ze dat ook nog lang mogen blijven. Bedankt voor de toelichtingen en wie weet…. misschien maak ik nog wel eens een fietstocht in NL en plan ik een bezoek aan deze molens in 🙂
Ooh wat leuk! Dat hoop ik absoluut ook, zo’n mooi gebied met historische waarde!