Kalmthoutse Heide; tips voor met kids

De Kalmthoutse Heide is een geliefde plek bij fotografen en wandelaars. Ook voor gezinnen is het een heerlijk natuurgebied om samen te ontdekken. Het terrein strekt zich uit over +-37,50 km² en ligt aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. De diversiteit van het landschap maakt Grenspark Kalmthoutse Heide zo’n populaire trekpleister. Je kan er namelijk zowel bossen, heidevlakten als zandverstuivingen (duinen) vinden.

Sta je te popelen om samen met je kids op avontuur te gaan in deze prachtige natuur? Dan geef ik je graag enkele tips mee.

Plan op voorhand

Zeker indien het de eerste keer is dat je de Kalmthoutse Heide gaat verkennen, is het geen slecht idee om dit op voorhand te plannen. Check even of het weer goed zit. Tijdens een hittegolf krijgt het gebied code rood en wordt de toegang afgeraden. En als het gaat stormen is het misschien ook niet zo’n strak plan om in de Heide te gaan ronddwalen.

Overigens is de Kalmthoutse Heide in alle seizoenen prachtig. Wil je de “purpere hei” graag in volle bloei bewonderen? Plan je bezoek dan tussen half augutus en half september.

Persoonlijk zou ik je aanraden om je avontuur s’ochtends vroeg te starten. Dan is het nog niet druk en kan je met volle teugen genieten van de ontwakende natuur. Op zonnige dagen, en zeker in het weekend, kan het bovendien best druk worden aan de hoofdingang. Een dauwtrip heeft dan zeker zo zijn voordelen 😉

Neem voldoende eten en drinken mee

De Kalmthoutse Heide is groot en je zal tijdens de wandeling geen snackbar of ijskraampje tegen komen, dus wees voorzien. Neem een (rug)zak mee met voldoende eten en drinken, alsook een regenjas indien er kans op regen bestaat.

Met kids is het heel fijn om te gaan picknicken op de Heide, in dat geval neem je best ook een picknickdeken en wat speelgoed mee. Een picknick kan je zelf maken of je kan er ééntje bestellen en afhalen bij Heide City (daar schreef ik trouwens eerder al een blog over) of Piknikfabrik. Of je kan opteren voor een heiperitief van Hotel Jerom, dat gevestigd is vlakbij hoofdingang De Vroente. Tijdens de zomermaanden kan je ook terecht bij Bosbar de Eekhoorn, op 400m van de hoofdparking.

Een ideaal plekje om je neer te vleien met je picknickdeken is in de zanderige duinen, zoals de Haze-, Kambuusduinen of Vossenbergen.

Laat de kinderwagen thuis

Als het kan, zou ik je aanraden om de kinderwagen thuis te laten. De meeste paden bestaan namelijk uit los zand wat een wandeling met buggy wel heel avontuurlijk maakt. Heb je geen andere optie? Dan kan je bijvoorbeeld één van de semi-verharde rolstoelpaden verkennen.

Kies je route

Er zijn vier officiële vertrekpunten voor wandelpaden te Ossendrecht, Kalmthout, Putte en Hoogerheide. Het meest gekende punt is De Vroente te Kalmthout. Van hieruit starten er 7 verschillende wandelingen. Is het je eerste bezoek aan de Kalmthoutse Heide? Dan zou ik je wandelroute Schaap (8,5 km) of Libel (4,7km) aanraden. Beide wandelingen bieden je een mooie afwisseling tussen bos, duin en zelfs water (Putse moer). De durvers kunnen bovendien genieten van een weids uitzicht over het prachtige landschap op de 25m hoge brandtoren.

Geniet

Het allerbelangrijkste; geniet met volle teugen van dit wondermooie gebied. En respecteer het ook; verstoor de natuur niet, laat geen afval achter en neem je hond enkel mee op routes waar dat toegelaten is. Onthoud ook dat Grenspark Kalmthoutse Heide de officiële titel “Stiltegebied” heeft. Neem dus even een moment om te onthaasten en zalig te genieten van die stilte (in hoeverre dat dat lukt met jengelende kids aan je been 😉).

Meer weten?

Op de officiële site van Grenspark Kalmthoutse Heide kom je nog heel wat meer te weten. Zo kan je er onder andere een overzicht vinden van eetgelegenheden en hotels in de regio.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

2 gedachten over “Kalmthoutse Heide; tips voor met kids

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: