Kalmthoutse Heide; tips voor met kids

De Kalmthoutse Heide is een geliefde plek bij fotografen en wandelaars. Ook voor gezinnen is het een heerlijk natuurgebied om samen te ontdekken. Het terrein strekt zich uit over +-37,50 km² en ligt aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. De diversiteit van het landschap maakt Grenspark Kalmthoutse Heide zo’n populaire trekpleister. Je kan er namelijk zowel bossen, heidevlakten, vennen als zandverstuivingen (duinen) vinden. Deze uitzonderlijke natuurpracht zorgt voor een instant vakantiegevoel.

Sta je te popelen om samen met je kids op avontuur te gaan in deze prachtige natuur? Dan geef ik je graag enkele tips mee. Want de Kalmthoutse Heide met kinderen, dat is heerlijk genieten en ontdekken!

Plan op voorhand

Zeker indien het de eerste keer is dat je de Kalmthoutse Heide gaat verkennen, is het geen slecht idee om dit op voorhand te plannen. Check even of het weer goed zit. Tijdens een hittegolf krijgt het gebied code rood en wordt de toegang afgeraden. En als het gaat stormen is het misschien ook niet zo’n strak plan om in de Heide te gaan ronddwalen.

Overigens is de Kalmthoutse Heide in alle seizoenen prachtig. Wil je de “purpere hei” graag in volle bloei bewonderen? Plan je bezoek dan ergens tussen half augutus en half september. Maar ook tijdens andere seizoenen is de Heide een natuurparel die het bezoeken waard is.

Persoonlijk zou ik je aanraden om je avontuur s’ochtends vroeg te starten. Dan is het nog niet druk en kan je met volle teugen genieten van de ontwakende natuur. Op zonnige dagen (of net wanneer de vennen zijn bevroren en de schaatsers in hun nopjes zijn) en zeker in het weekend, kan het bovendien best druk worden aan de hoofdingang (De Vroente). Een dauwtrip heeft dan zeker zo zijn voordelen 😉

Neem voldoende eten en drinken mee

De Kalmthoutse Heide is groot en je zal tijdens de wandeling geen snackbar of ijskraampje tegen komen, dus wees voorzien. Neem een (rug)zak mee met voldoende eten en drinken, alsook een regenjas indien er kans op regen bestaat.

Met kids is het heel fijn om te gaan picknicken op de Heide, in dat geval neem je best ook een picknickdeken en wat speelgoed mee. Een picknick kan je zelf maken of je kan er ééntje bestellen en afhalen bij Heide City (daar schreef ik trouwens eerder al een blog over) of Piknikfabrik. Of je kan opteren voor een heiperitief van Hotel Jerom, dat gevestigd is vlakbij hoofdingang De Vroente. Tijdens de zomermaanden kan je terecht bij Bosbar de Eekhoorn, op 400m van de hoofdparking. Daarnaast kan je ook bij De Heihoeve (vlak aan ingang De Vroente) gezellig iets eten, drinken of zelfs uithalen.

Een ideaal plekje om je neer te vleien met je picknickdeken is in de zanderige duinen, zoals de Haze-, Kambuusduinen of Vossenbergen. Hou er uiteraard rekening mee dat je je in een natuurgebied bevindt, waar dus geen vuilbakken aanwezig zijn. Neem steeds je afval mee.

Laat de kinderwagen thuis

Als het kan, zou ik je aanraden om de kinderwagen thuis te laten en te opteren voor een alternatief zoals een draagzak. De meeste paden bestaan namelijk uit los zand wat een wandeling met buggy wel heel avontuurlijk maakt, zelfs met een “all-terrain” kinderwagen. Heb je geen andere optie? Dan kan je bijvoorbeeld één van de semi-verharde rolstoel en kinderwagen paden verkennen.

Kies je route (op voorhand)

Er zijn vier officiële vertrekpunten voor wandelpaden te Ossendrecht, Kalmthout, Putte/Stabroek en Hoogerheide/Essen. Het meest gekende (en dus ook drukbezochtste) punt is De Vroente te Kalmthout. Van hieruit starten er 7 verschillende wandelingen. Is het je eerste bezoek aan de Kalmthoutse Heide? Dan zou ik je wandelroute Schaap (8,5 km – met de mogelijkheid om in te korten) of Libel (4,7km) aanraden. Beide wandelingen bieden je een mooie afwisseling tussen bos, duin en zelfs water (Putse moer). De durvers kunnen bovendien genieten van een weids uitzicht over het prachtige landschap op de 25m hoge brandtoren.

Waag je je liever aan een minder gekende route? Dan kan je hier drie routes vinden die minder populair zijn, maar ideaal om te wandelen in de Kalmthoutse Heide met kinderen. Of bezoek het kerverse uitkijkplatvorm aan het Stappersven en geniet van het zicht over het grootste ven van het heidegebied.

Indien mogelijk, bekijk je best de verschillende routes al eens op voorhand en beslis welke route jou het meest geschikt lijkt, rekening houdend met de afstand en de verschillende landschappen die je wenst te zien. Zo kan je meteen op pad en hoef je niet te ijsberen rond het informatiebord aan de ingang 😉

Geniet

Het allerbelangrijkste; geniet met volle teugen van dit wondermooie gebied. En respecteer het ook; verstoor de natuur niet, laat geen afval achter en neem je hond enkel mee op routes waar dat toegelaten is. Onthoud ook dat Grenspark Kalmthoutse Heide de officiële titel “Stiltegebied” heeft. Neem dus even een moment om te onthaasten en zalig te genieten van die stilte (in hoeverre dat dat lukt met jengelende kids aan je been 😉).

Tip; Indien jouw kinderen niet graag wandelen, kan je er ook voor kiezen om geen volledige wandeling te maken, maar rechtstreeks naar een gezellig plekje te gaan, zoals bijvoorbeeld een duingebied. De kids kunnen dan rustig spelen (neem voor kleine kinderen (strand)speeltjes zoals een bal of zandvormpjes mee) en daarna kunnen jullie samen genieten van een heerlijke picknick. Zo wordt het ongetwijfeld een onvergetelijke dag!

Meer weten?

Op de officiële site van Grenspark Kalmthoutse Heide kom je nog heel wat meer te weten. Zo kan je er onder andere een overzicht vinden van de eetgelegenheden en hotels in de regio. Een bezoekerskaart met een overzicht van alle paden kan je hier raadplegen.

Ik wens je alvast veel wandelplezier toe in de Kalmthoutse Heide met kinderen! Heb je nog vragen? Stuur me een berichtje of laat hieronder een reactie achter.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

5 gedachten over “Kalmthoutse Heide; tips voor met kids

  1. Zeer mooie beelden en ook zeker een pak nuttige informatie voor wie minder bekend is met dit uitzonderlijke natuurreservaat. Mijn complimenten trouwens voor jullie blog. Met vriendelijke groeten, Rudi

Geef een reactie

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.
%d bloggers liken dit: