Mijn man wist me te verrassen voor mijn verjaardag met een diner bij Instroom Academy. Dat stond al even op ons lijstje, maar een plekje reserveren was ons voordien nog niet gelukt. Gelukkig is hij van het volhardende type en ergens in januari wist hij een reservatie vast te krijgen voor eind april. Yay! Nu goed, waarom wilden we hier zo graag naartoe?
Inhoud;
Culinaire academie voor kansengroepen
Instroom Academy is geen gewoon restaurant, het is een academie die anderstalige nieuwkomers en vluchtelingen helpt instromen naar een job in de horeca. Dit prachtige leerproject is een samenwerking tussen onder andere groene-sterrenchef Seppe Nobels en GATAM vzw.
Er wordt dan ook op hun website en op de menukaart duidelijk aangegeven dat je bij Instroom Academy niet betaalt voor de maaltijd, wel voor de opleiding. En dat kleine imperfecties er dus ook gewoon bijhoren.
Stormkop
Het begint al bij het pand; Stormkop. Een gebouw dat verhalen ademt. Ik was er reeds ontelbare keren voorbij gefietst en gereden, zonder te beseffen wat er in schuil hield. De ruimte waar Instroom Academy momenteel in huist, deed vroeger dienst als refter voor de scheepsherstellers en metaalbewerkers aan de droogdokken. Die maritieme sfeer proef je. Zo leidt de weg naar de toiletten je doorheen ruimtes waar je amper verbeelding nodig hebt om bijpassende beelden boven te halen.


De sfeer
Het zal zowat de eerste keer zijn dat ik voet zette in een restaurant verbonden aan de naam van een sterrenchef. En waar ik het vooroordeel had dat dat stijf en ongemakkelijk zou aanvoelen, was deze ervaring absoluut het omgekeerde. De ondergaande zon creëerde een bijna Mediterraanse gloed. De eenvoudige inrichting straalde gezelligheid en karakter uit. En de glimlach van de bediening was hartverwarmend. Waar de ene zich duidelijk op z’n gemak voelde, merkte je bij de andere lichte spanning op. Het was mooi om te zien hoe deze trainees ieder op hun manier, hun uiterste best deden.


Het menu
Op tafel lag een eenvoudig A4-document met een woordje uitleg over het concept en het vaste 3-gangen menu met mogelijkheid om uit te breiden naar 4 of 5 gangen. Ook vegan en vegetarische alternatieven werden aangeboden. Bij elk gerecht stond het verhaal geschreven van de persoon erachter. Soms aangrijpend, herkenbaar of met een glimlach. De gerechten zijn geïnspireerd op de culinaire herinnering van de koks, vaak met een mooie twist.
Ik vond het een prachtige ervaring om met het verhaal achter het gerecht, te mogen luisteren naar de desbetreffende kok die het op zijn/haar manier kwam presenteren. Dit zorgde voor enorm veel diepgang en betekenis.
De gerechten waren allen mooi afgewerkt en smaakten ons absoluut. Ook de sommelier wist ons te verrassen met een heerlijke complexe witte wijn.
Kortom; voor ons een erg geslaagde ervaring. Net door het duidelijke concept, neem je mogelijke kleine foutjes helemaal voor lief. Het is een hartverwarmend project én bovendien erg smaakvol.


Het gebouw is me bekend maar had geen idee wat de origine of de huidige bestemming was. Met jouw blog kwam daar dus verduidelijking in. Het lijkt me een prachtig én ook lekker initiatief 🙂
Ik had net hetzelfde! Het is absoluut een mooi project en de moeite waard om er eens te gaan eten 🙂