Wist je dat 80-90% van de social media gebruikers video’s bekijkt zonder geluid? Wanneer je een video maakt met ingesproken tekst of een voice-over is het dus belangrijk dat je deze ondertitelt. En daar hoef je heus geen uren tijd aan te besteden want er bestaan apps die dat automatisch voor je doen.
Waarom zou je jouw video ondertitelen?
Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om jouw social media video’s te ondertitelen. Uiteraard omdat er veel mensen zijn die zulke video’s zonder geluid bekijken. Door jouw video’s te ondertitelen zorg je er dus voor dat deze mensen niet weg hoeven te scrollen. Bovendien maak je jouw video’s toegankelijker voor mensen met een gehoorbeperking.
Daarnaast help je de social media platformen ook met het begrijpen waar jouw content over gaat. Dankzij artificiële intelligentie (AI) tools kunnen ze de teksten namelijk lezen. Dat kan de algoritmes helpen om ervoor te zorgen dat jouw content aan de juiste doelgroep getoond wordt.
Hoe ondertitel je jouw video automatisch?
Maar, hoe begin je daar nu aan? Uiteraard kan je manueel gaan ondertitelen. Dat kan bijvoorbeeld in de social media apps (Instagram, TikTok, …) zelf. Wanneer het slechts over enkele zinnen gaat, kan dat prima. Bovendien hebben de meeste van deze platformen de mogelijkheid om Engelstalige tekst automatisch te ondertitelen. Voor Nederlands is dat helaas (nog) niet het geval.
Indien er veel gesproken tekst is, zal het je absoluut tijd besparen om automatische ondertiteling in te schakelen. Daarvoor gebruik je best een aparte app.
CapCut
Capcut is één van mijn favoriete tools om video’s te bewerken. Deze gratis tool kan je zowel mobiel als op desktop gebruiken. De desktop versie is momenteel echter niet zo uitgebreid.
Om jouw video automatisch in het Nederlands te ondertitelen kan je onderstaande stappen volgen;
- Neem jouw video op via de gewone video-functie van jouw smartphone
- Download de Capcut app
- Open de app
- Klik op “Nieuw project”

- Selecteer de video die je wil ondertitelen en klik op “toevoegen”

- Selecteer “tekst”

- Kies “automatische ondertitels”

- Selecteer de juiste geluidsbron en taal. Eventueel kan je ook dynamische ondertitels instellen. Klik vervolgens op “starten”.

- CapCut heeft nu automatische ondertitels toegevoegd. Deze dien je best na te lezen op spelfouten en hoofdletters, punten, komma’s, … . Via “batch bewerken” kan je de tekst vlot aanpassen. De look van het lettertype veranderen doe je via “Stijl”.


- Aan het einde van jouw video voegt CapCut zijn logo toe. Dat kan je gemakkelijk verwijderen door het te selecteren en vervolgens op “verwijderen” te klikken.

- Klaar? Klik dan rechtsboven op het download-pijltje en download jouw ondertitelde video.

In deze reel toon ik het je ook graag even.
Captions app
Ben je in het bezit van een Iphone? Dan kan je ook de gratis Captions app gebruiken. Zelf heb ik een Android smartphone, dus maak ik geen gebruik van deze tool.
Het verschil met CapCut is dat Captions één doel heeft; jouw video’s van ondertiteling voorzien. CapCut daarentegen is een volledige videobewerkings-tool.
Ik wens je veel ondertiteling-plezier toe! Wens je graag ondersteuning op het vlak van content creatie? Bekijk dan mijn aanbod, ik help je graag.