Hoe maak je je eigen preset in Lightroom?

Hoe maak je je eigen preset in lightroom

Wil je graag een eigen stijl creëren die je kan toepassen op al je foto’s? Dan kan je hiervoor een preset gebruiken. Een preset is een bundel van instellingen die je in één keer op een foto (of fotoreeks) kan toepassen. Je kan standaard presets gebruiken zoals je die bijvoorbeeld in Instagram kan selecteren (je kent ze wel; Clarendon, Crema, Valencia, etc). Er zijn ook bedrijven of fotografen die hele toffe presets verkopen. Maar je kan ze ook zelf maken, gewoon via je smartphone. Hoe? Dat wil ik je in deze blog graag uitleggen.

Een handige app om foto’s te bewerken en ook presets mee te maken is de Lightroom app. Deze app kan je gratis mobiel downloaden (met uiteraard de mogelijkheid om te upgraden naar de premium versie). In de Lightroom app kan je foto’s importeren en naar hartelust bewerken.

Hoe sla je bewerkingen op als “preset”?

Wanneer je tevreden bent van de bewerking op een bepaalde foto en deze als “preset” wil opslagen ga je als volgt te werk;

  1. Selecteer de foto waarvan je de instellingen wil opslagen en klik rechtsboven op de “drie puntjes”
  2. Kies de optie “voorinstelling maken”
  3. Geef je preset een naam en klik op het vinkje rechtsboven
  4. Je preset is nu opgeslagen
  5. Wil je de preset toepassen op een andere foto, ga dan naar de foto die je wil aanpassen en kies in de onderste balk de optie “Voorinstellingen”.
  6. Je zal zien dat er al een aantal standaard voorinstellingen instaan. Zoals in dit voorbeeld “kleur”. Klik op het pijltje naast “kleur” en scroll tot je “Gebruikersvoorinstellingen” kan selecteren.
  7. Nu komen jouw presets tevoorschijn en kan je de gewenste preset selecteren die meteen zal worden toegepast
  8. Klik op het vinkje rechtsboven om je keuze te bevestigen ét voilà!

Zelf gebruik ik al geruime tijd mijn eigengemaakte presets in de Lightroom app. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en resultaten!

Presets kopen

Lukt het je niet om het gewenste resultaat te bereiken, of is bewerken gewoon niet “jouw ding”? Dan kan je ook voorgemaakte presets kopen. Zoals die van lifestyle fotografe Maxine Stevens bijvoorbeeld. Ze heeft supermooie bundels waarmee je in één klik jouw foto’s naar een hoger niveau kan tillen.

* Deze blog bevat affiliate links.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Eén opmerking over 'Hoe maak je je eigen preset in Lightroom?'

Geef een reactie

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.
%d bloggers liken dit: