Hoe maak je een Reel op Instagram? + 6 tips!

Hoe maak je een Reel?

Wat zijn Reels?

In augustus 2020 lanceerde Instagram een nieuwe feature; Reels. Het is hun antwoord op de TikTok hype. Een Reel is een korte video in verticaal formaat die maximum 60 seconden duurt (vroeger was dit 15 seconden, daarna 30 seconden en recent opgetrokken tot 60 seconden). Reels biedt meerdere tools om je opnames te bewerken, zo kan je er bijvoorbeeld muziek of filters aan toevoegen of de snelheid aanpassen.

Waarom zou je een Reel maken?

Heel simpel, omdat video helemaal hot is! De eerste keer een Reel maken is altijd spannend, zeker als je jezelf in beeld brengt. Maar elke keer je een nieuwe opname maakt, leer je bij en groei je in dit proces. Dus als je nog een kleine push nodig had; ga er gewoon voor!

Hoe maak je een Reel?

Een Reel maken is niet moeilijk, maar voor alles is een eerste keer en in het begin is het uiteraard steeds een beetje zoeken. Via onderstaande stappen leg ik je uit hoe je een Reel maakt via de Instagram app.

 1. Je kan meteen in de Instagram app een Reel gaan maken. Dat doe je door via je homepage naar rechts te swipen of “jouw verhaal” ingedrukt te houden en de optie “Toevoegen aan je verhaal” te selecteren.
 2. Onderaan zie je de verschillende mogelijkheden staan, swipe naar rechts zodat je op de optie “Reels” komt.
 3. Links staan de mogelijkheden m.b.t. de duur (15 of 30 seconden), audio, snelheid, effecten, retoucheren, video-layout en timer. Selecteer de opties die je wenst.
 4. Druk op de witte knop en je start met opnemen.
 5. Voeg een filter of effect toe door deze in de linker kolom aan te vinken en dan onderaan te swipen om te scrollen tussen alle mogelijkheden. Je kan meerdere korte stukjes na elkaar opnemen of één lange take.
 6. Vervolgens druk je op het witte pijltje dat naar rechts wijst om de opnames te bewaren. Indien gewenst kan je hier nog enkele zaken toevoegen zoals stickers, tekst of audio.
 7. Wanneer je klaar bent druk je opnieuw op het witte rechtswijzende pijltje om het geheel te bewaren.
 8. Dan kan je, net zoals bij een gewone post, een bijschrift met hashtags toevoegen. Ook kan je een omslagfoto kiezen en accounts taggen.
 9. Wil je jouw creatie meteen aan de wereld tonen, druk dan op “delen”. Liever even afwachten? Bewaar het dan als concept.
 10. Bovenaan zie je overigens ook twee tabs, standaard opent de tab “Reels”, maar je kan ook “Verhalen” openen om jouw opname via Instagram Stories te delen.

Ik raad je echter aan om je Reel op voorhand te maken via een (gratis) tool zoals bijvoorbeeld Inshot en dan te uploaden via de Reels functie. Zo heb je meer mogelijkheden om jouw creatie te bewerken. Let wel dat je geen video’s met een logo van een andere app (bijvoorbeeld Inshot) upload, want dat heeft Instagram niet graag 😉

6 tips bij het maken van Reels

 1. Zorg dat de eerste seconden van jouw Reel meteen de aandacht trekken. Die zijn namelijk cruciaal voor de kijker om te bepalen of hij verder swipet of niet.
 2. Maak steeds verticale opnames. Horizontale beelden passen helaas niet in het Reels format.
 3. Is het een Reel waarin je spreekt? Zorg dan zeker voor ondertiteling, het meerendeel van de kijkers bekijkt Reels namelijk zonder geluid.
 4. Zorg voor een passende omslagfoto. Dit kan door een screenshot vanuit je Reel te selecteren of door zelf een afbeelding te uploaden.
 5. Voor beter bereik is het steeds belangrijk om jouw Reel ook op je feed te plaatsen. Zorg er dus zeker voor dat de optie “Delen in overzicht” aan staat.
 6. Voeg altijd muziek (of andere audio) toe aan je Reel. Want het is net de combinatie muziek-beeld die Reels zo hot maakt!

Ik ben benieuwd naar jouw creatie! Veel succes met het maken van je (eerste) Reel!

Meer weten over wat je allemaal nodig hebt om een Reel te maken? Dat lees je hier.

Ben jij een gepassioneerde ondernemer en wil je graag ondersteuning op het vlak van Reels? Daar help ik je graag mee, eventueel gecombineerd met een content shoot.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

3 gedachten over “Hoe maak je een Reel op Instagram? + 6 tips!

Geef een reactie

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.
%d bloggers liken dit: