Hoe we een bakfiets zochten en er uiteindelijk zelf één ombouwden tot elektrisch

elektrische bakfiets

Zodra ik moeder werd wou ik graag een bakfiets. Want al had ik nooit gedacht een “typische bakfietsmama” te worden, het leek me wel erg handig. Je babietje via de Maxi cosi veilig vervoeren in de bakfiets en er nog wat extra spullen bij kunnen nemen klonk zo lekker praktisch. Maar manlief was niet zo’n fan van het idee, dus kozen we voor de gewone fiets met fietsstoeltjes.

Nu ons tweede kindje bijna 2 jaar is, kan ik die fiets met twee kinderstoeltjes op echter niet meer vlot balanceren. Vooral het op- en afstappen is best een uitdaging en vaak heb ik schrik om de controle te verliezen en met de kids op de grond te knallen. Dringend tijd dus voor een nieuwe oplossing. En ja hoor, daar kwam het bakfietsidee weer boven. Dus begonnen we ons te informeren. Bij vrienden en uiteraard ook de Instagram community. Algauw bleek dat we twee belangrijke keuzes moesten maken; kiezen voor elektrisch (of niet) en beslissen of we een twee- of driewieler willen.

Een elektrische bakfiets?

Die knoop hadden we gauw doorgehakt. Ik ben namelijk een slak op de fiets en krijg gauw last van m’n rug tijdens een fietstochtje. Dus om zonder zorgen gezellig met m’n kroost rond te kunnen cruisen leek elektrisch wel een must.

Twee- of driewieler?

Eerst was ik ervan overtuigd dat we een driewieler nodig hadden. Want dan kan de fiets (met kids en al in) niet omvallen, en dàt is net hetgene waar ik schrik voor heb in de huidige fietsstoeltjes-situatie. Na rondvraag en enkele testritten bleek echter dat een tweewieler soepeler rijdt en fijner is voor langere trajecten. Bovendien kan je zo ook gemakkelijker naast elkaar fietsen. En die balans zouden we blijkbaar wel gauw leren vinden, zodat omvallen geen optie was.

Onze keuze

Dus maakten we een afspraak bij een bakfietsdealer die op basis van enkele vragen aangaf dat een tweewieler inderdaad best past bij onze situatie. Hij toonde ons de volgende drie merken; Dolly, Bakfietsnl en Urban Arrow. Die laatste bleek veruit als favoriet uit mijn Instagram poll te komen. Mooi, degelijk én vlot. Echter vonden wij het materiaal van de bak er wat minder stevig uitzien vergeleken met andere merken (sorry fans :s), en was vooral het prijskaartje een grote afknapper. Bovendien liepen de wachttijden op tot wel een half jaar en zo geduldig was ik niet :s

Bakfietsnl paste meer binnen ons budget en alhoewel een heel andere look en feel, vonden we die fietsen er ook best goed uit zien. Dolly was echter mijn persoonlijke favoriet, zowel wat betreft design als degelijkheid. De winkel had een mooi Dolly demomodel in de aanbieding waar ik meteen voor viel. Maar manlief had toch op een ander budget gehoopt en na de nodige gesprekken hakten we de knoop door. We zouden een tweedehands Bakfietsnl aanschaffen die hij zelf zou ombouwen tot een elektrische bakfiets. Een vriend van hem had dit reeds gedaan dus het leek hem een haalbare optie. In het geval ik toch niet tevreden zou zijn, zouden we alsnog kijken om een Dolly aan te schaffen. Deal!

Tweedehands bakfiets aankopen

Na enkele weken tweedehandssites af te schuimen was het zover. Mijn man reed op een stormachtige zondagmiddag naar Hilversum om een rode tweedehands bakfiets op te halen. Rood ja, niet écht mijn favoriete kleur, maar blijkbaar zijn de zwarte modellen héél erg gegeerd en dus snel verkocht (ook duurder trouwens).

Wij hebben in onze zoektocht vooral gelet op volgende zaken;

  • de degelijkheid en algemene toestand van de fiets (geen roest, kapotte spaken, …)
  • het aantal versnellingen (7 in dit geval)
  • bijhorende accessoires (zoals een regentent, bankje en riempjes)

In België vonden we amper tweedehands bakfietsen, maar in Nederland waren er gelukkig veel te vinden. Hilversum was uiteraard een eindje rijden (1,5u enkel), maar voor 460 euro hadden we dan ook wel een degelijke tweedehands bakfiets.

En oh wat was ik blij toen die toekwam! Na een korte onderhoudsbeurt konden we er meteen mee op de baan. Ik vond het best wel spannend, die eerste rit. Maar een collega van me gaf een toptip; kijk gewoon naar de baan tijdens het fietsen, niet naar het voorwiel of de bak zelf. En ook belangrijk is om meteen goed door te trappen zodat je vlot bent vertrokken en de balans dus goed zit.

Onze twee bengeltjes vinden het heerlijk in die bak en ook ik geniet er ten volle van. Ik voel me er veel veiliger mee (dan de fiets met voor- en achterstoeltje) én ik kan gemakkelijk extra items zoals boodschappen of rugzakken vervoeren.

Bakfiets zelf ombouwen tot elektrisch

Nu hadden we wel een bakfiets, maar die was natuurlijk nog niet elektrisch. Dus deed manlief een uitgebreid onderzoek naar ombouwsets die geschikt waren voor ons type bakfiets. Hij vergeleek wel 6 verschillende sets en aanbieders en koos uiteindelijk voor een set van EBIKE EFOS. Enkele dagen later kwam de ombouwset toe (er ontbrak helaas één kabel, maar de servicedienst stuurde die gauw achterna) en stortte hij zich als een voleerd fietsenmaker in dit avontuur.

Mijn man is er best even mee bezig geweest. Onze bakfiets bleek een ouder model waardoor het soms wat zoeken was. Hij omschrijft aan de slag gaan met deze ombouwset “toch wel voor de gevorderde technieker”. De control-unit werkte niet naar behoren waardoor het wat zoeken was met de instellingen. Maar gelukkig stuurde de firma een nieuwe op die het wel goed deed. In ieder geval, na wat gepruts en gesleutel was onze bakfiets elektrisch!

Onze ervaring

Ondertussen hebben we er al enkele heerlijke ritjes opzitten met die elektrische bakfiets van ons. Bovendien is het ook een goede reden om de auto weer wat meer aan de kant te laten! Ik vind het een heel fijne manier om me vlot te kunnen verplaatsen met de kids. Ook mijn man ziet er het voordeel nu echt van in, en doet er zelfs de wekelijkse boodschappen mee.

En ja, een nieuwe bakfiets zal nog wat vlotter, lichter en mooier zijn. Maar deze vintage ride heeft z’n charme én doet het prima. Bovendien was het ook een pak goedkoper dan een gloednieuwe elektrische bakfiets.

Kortom; ik kan iedereen een bakfiets aanraden! Zelf ombouwen doe je best enkel als je écht technisch bent aangelegd, zo niet kies je beter voor een nieuw of afgewerkt tweedehands model.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Geef een reactie

Ontdek meer van Evelyne Mertens

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.