To do tip; ga op zoek naar een boekenruilkastje in jouw buurt

Boekenruilkastje

Zoek je nog een leuke activiteit met de kinderen tijdens de vakantie? Ga eens op zoek naar een boekenruilkastje in jouw buurt! Vaak liggen ze verscholen in leuke hoekjes en er is er ongetwijfeld ééntje vlak bij jou.

Wat zijn boekenruilkastjes?

Boekenruilkastjes of boekenhotelletjes zijn héél erg kleine bibliotheekjes. Het idee is dat je er een boek mag uitnemen en ééntje terug in de plaats legt. Deze mini-bibliotheekjes zijn van privépersonen en vrij toegankelijk voor iedereen. Vaak vind je ze op originele, soms bijna verborgen plekken. Maar evengoed in de wachtzaal van een huisarts bijvoorbeeld! Dit concept werd bedacht door Littlefreelibrary.org Op hun website kan je een overzicht vinden van de geregistreerde boekenruilkastjes, maar er zijn er ook heel wat die niet op deze kaart te vinden zijn. Veel steden / dorpen hebben overigens hun eigen overzicht, zoals Antwerpen, Brugge en Oostende.

Deze mini-bibliotheken maken lectuur toegankelijk voor iedereen. Ruilen voel je niet in je portemonnee en het is een extra motivatie om een nieuw genre uit te proberen. Bevalt het boek je niet? Dan hoef je niet verder te lezen en kan je het boek gewoon opnieuw ruilen. Bovendien is het ook een duurzame manier om met boeken om te gaan en ze een nieuw leven te geven.

Maak er een zoektocht van!

Ga met de kids op pad en zoek de boekenkastjes in jouw buurt! Want vaak liggen de boekenruilkastjes verscholen of op minder populaire plekken. Ideaal dus om een buurt wat beter te leren kennen. Zo vonden wij alvast enkele kastjes in onze regio (Kapellen), maar er zijn er nog meer te vinden!

Zoek op voorhand wel even op waar er kastjes staan, anders kan je natuurlijk blijven zoeken 😉

Buizerdlei, Kapellen;

Vloeiende, Kapellen;

Laat de kinderen ook mee kiezen en beslissen welke boeken ze willen ruilen. Zo betrek je hen actief én is de kans groter dat ze enthousiast zijn om het geruilde boek te lezen.

Heb jij al een boekenruilkastje in jouw buurt gespot? Laat het me gerust even weten via een reactie onder deze blogpost!

Andere leuke activiteiten tips met kids kan je hier vinden.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

4 gedachten over “To do tip; ga op zoek naar een boekenruilkastje in jouw buurt

  1. Ik kwam ze ook reeds tegen, zo staat er ook eentje in Berchem in de buurt van (ja je leest het goed) het containerpark. In Nederland zijn ze wel een stuk algemener.

Geef een reactie

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.
%d bloggers liken dit: