Op social media vliegen de tips over platformen zoals copy.ai me rond de oren. Zulke AI copywriting tools zouden in een mum van tijd vlotte content aanleveren, van captions tot volledige blogs. Een copywriter? Die heb je niet meer nodig.
Nou, dat triggerde me uiteraard. Dus schreef ik me in voor de free trial van copy.ai en ging ik op onderzoek.
Inhoud;
Wat zijn AI tools?
Voor het geval je het in Keulen hoort donderen bij de term “AI”, geef ik je graag wat meer info. AI staat namelijk voor “Artificial Intelligence“; een technologie die tegenwoordig in zo goed als elke sector gebruikt wordt. Het komt erop neer dat bij kunstmatige intelligentie computers onze menselijke vaardigheden overnemen. En dat doen ze soms erg goed en zo maken ze ons leven vaak heel wat gemakkelijker. Ook jij komt er dagelijks mee in contact. Onder andere via jouw smartphone.
Voor online platformen en tools is AI tegenwoordig onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de online vertaalwizard Deepl (mijn favo vertaaltool) of de behulpzame Siri die je eindeloos kan bestoken met al jouw vragen.
Maar kan zo’n robot wel vlotte teksten schrijven met een vloeiende cadans? Teksten die mensen aanspreken, ontroeren of overtuigen? Als copywriter kon ik niet anders dan dat uit te pluizen.
De voordelen van copy.ai
Er zijn reeds verschillende AI copywriting tools op de markt. Maar degene die ik de laatste weken heel vaak zag terugkomen is copy.ai. Zij profileren zich als “‘s wereld beste copywriter assistent”. Dus schreef ik me in voor een gratis trial.
Wat me meteen opviel was de eenvoudige en gebruiksvriendelijke lay-out. Ik vind het altijd heerlijk als een tool voor zich spreekt en je niet eerst een ellenlange handleiding moet doorworstelen. Dat zat alvast snor.
Ook bleken er heel wat verschillende mogelijkheden te zijn op vlak van type tekst. Denk aan blogs (zelfs onderverdeeld in o.a. titels, inspiratie en tevens een keyword generator), social media (van een hashtag generator tot Instagram captions) en zelfs “personal tools” zoals een verjaardagskaart. Dus jup, ook als je niet weet wat je Tante Trees dit jaar moet wensen kan je gewoon gaan copy pasten.
Handig is ook dat je een “tone of voice” kan selecteren, alhoewel ik de output niet steeds passend vond.

De tool zelf is in het Engels, maar de taal van de output kan je zelf selecteren. En yes, Nederlands is dus ook een optie.
Is het dan een wondertool?
Ik ben oprecht onder de indruk van wat dit type tools allemaal kan. Ook copy.ai vond ik een erg interessante tool om te ontdekken.
Persoonlijk vind ik AI copywriting tools ideaal ter inspiratie. Ze helpen je bij het verzinnen van topics en inhoud. Maar klakkeloos de gegenereerde teksten overnemen? Dat raad ik je absoluut af. Omdat de kans groot is dat de tone of voice niet overeenkomt met de jouwe. Maar ook omdat er soms foutieve of tegenstrijdige informatie staat. En vooral omdat het geschreven is door een robot. En dat voel je. Jouw lezer gaat dit ook merken en de kans dat die zich aangesproken voelt lijkt me helaas klein.
Bovendien kon ik nergens vinden waar deze tool zijn input haalt. Trekt hij bestaande content binnen? Zo ja, dan is deze tekst waarschijnlijk al ergens online te vinden (zeker als mensen klakkeloos gaan kopiëren) en dat komt jouw SEO dan ook weer niet ten goede. Maar goed, dat zijn persoonlijke speculaties.
Het schrijven van deze blogtekst deed ik overigens met behulp van copy.ai. Zoals je op onderstaande print screens kan zien, loodste de tool me doorheen het hele proces. Dat vond ik best handig en interessant om te zien. Vanuit een topic ging het verder naar titel en ondertitels, de key take-aways en ten slotte de volledige tekst.
Maar de genereerde blogtekst paste helemaal niet bij mijn tone of voice. Bovendien klopte ook de inhoud niet met wat ik jou wil vertellen. Dat is meteen een valkuil van dit soort tools waar ik je graag op wijs; je weet niet waar de informatie vandaan komt. Dus doe telkens jouw research voordat je de gegenereerde teksten zou gaan gebruiken.
Bovendien waren sommige zinsconstructies erg verwarrend of zelfs in contradictie. De blog die je nu leest schreef ik dus helemaal handmatig vanuit mijn menselijke zelf. In de print screens hieronder zie je het proces via copy.ai;
Zijn tekstschrijvers dan écht overbodig geworden?
Nee, absoluut niet. En dat vertel ik je niet om mijn eigen schrijvende hachje te redden. Maar omdat ik erin geloof dat hoe slim computers ook kunnen zijn, ze momenteel nog niet het menselijke niveau kunnen evenaren. Zaken zoals emoties en empathie, die van essentieel belang zijn voor een krachtige tekst, missen ze nog. En zolang ze dat niet kunnen, blijven menselijke copywriters absoluut in hun waarde.
Wel geloof ik dat deze AI copywriting tools, waarschijnlijk heel snel, zullen evolueren en telkens beter worden. Maar goed, dan komt onze inventiviteit boven hé 😉
Waarom tools zoals copy.ai dan wel interessant zijn? Ze zijn een enorme bron aan inspiratie. Ze geven een voorzetje. En dat kan voor iedereen die een tekst schrijft interessant zijn. Zo neemt het me al heel wat werk uit handen nu mijn man (die dyslexie heeft en voor wie ik vaak teksten schreef zoals bedankingen, verjaardagswensen, etc.) deze tool gebruikt 😉
* Deze blog bevat affiliate links. Dit beïnvloedt mijn eerlijke mening niet.
Interessant, Evelyn. Ik lees dat je de gratis versie probeerde. Klopt het dat je die maar beperkt kan gebruiken? Of zijn er mogelijkheden om toch gewoon met de / een gratis versie te werken? Heb je daar zicht op?
Hoi Lies! Klopt, de gratis versie heeft inderdaad beperkingen op het aantal woorden per maand, beschikbare talen, etc. Ter info; met ChatGPT kan je tegenwoordig ook héél wat, gratis. Daar is het ook belangrijk om goede en volledige prompts te geven.