Pompoen seizoen! 5 x recept inspiratie

Pompoen taart

Vallende blaadjes, koudere temperaturen en kortere dagen. De herfst is duidelijk in het land. Plots verschijnen er overal bergen pompoenen, in alle kleuren en maten. En laat die oranje vrucht nu net goed bij kids in de smaak vallen én heerlijk veelzijdig zijn. Tijd voor wat inspiratie dus!

Pompoentaart

Enkele jaren geleden zou ik de combinatie pompoen en taart maar erg vreemd gevonden hebben. Want een groente als taartvulling, dat klonk me niet zo appetijtelijk. Maar wat een fout vooroordeel was dat! Ik maak nu elke herfst meerdere pompoentaarten die tot de laatste kruimel verorberd worden door mezelf, mijn man (vooràl mijn man ;)) en kroost. Recent ontdekte ik dit recept van eva vzw. Plantaardig en dus ideaal voor ons dochtertje die koemelk niet goed kan verteren. Ik heb er zelf wel een gemakkelijkere twist aan gegeven en koos voor kant-en-klaar bladerdeeg.

Pompoensoep

Nu de warme dekentjes weer bovengehaald worden is een heerlijk warm kommetje soep ook meer dan welkom. Pompoensoep is smeuïg en lekker an sich of in combinatie met andere groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pompoen-wortel soepje met gember? Of met appel en curry?

Pompoen pannenkoekjes

Mijn kinderen zijn dol op pannenkoeken, die van jou ook? Dan kan je ze misschien wel een extra portie vitamientjes geven door er groentenpannenkoekjes van te maken. Naast courgette-, en wortelpannenkoeken kan je namelijk ook pompoenpannenkoeken bakken. Een leuk receptje vind je hier.

Geroosterde pompoen

Pompoen is ook zoooo lekker in een ovenschotel! Met andere groenten zoals wortel, tomaat, aardappel en een stukje kip. Of met een lekkere marinade als bijgerecht. In kleine blokjes, of in grote stukken, het kan allemaal. Sowieso een topper bij de kids, omdat het lekker zacht én zoet is.

Pompoenlasagne

Deze week maakte ik pompoenlasagne met leftovers en oh, wat hebben we gesmuld! Dat gaat zeker en vast nog vaker op het menu staan. Hieronder vind je het recept;

Benodigdheden;

  • 4 grote tomaten of +- 20 kersttomaatjes
  • +- 10 lasagne vellen
  • 500 gram pompoen
  • Een scheutje melk
  • 1 blikje tomatenconcentraat
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • Provençaalse kruiden
  • Peper & zout

Recept;

  • Hak de pompoen in stukjes en kook gaar in wat water. Giet af en plet de stukjes tot moes. Giet de melk erbij om het smeuïger te maken en kruid af met peper en zout.
  • Zet een pan op het vuur en doe er een beetje olie in. Hak de ui fijn en laat deze even bakken. Doe er het tomatenconcentraat en de versnipperde look bij en roer opdat het niet aanbrandt. Snijd de tomaten en doe ook deze erbij. Kruid af met peper, zout en Provençaalse kruiden. Laat alles een 10-tal minuten sudderen.
  • Neem een ovenschaal en vet deze in. Leg een eerste laagje lasagne vellen. Hierboven smeer je een laagje pompoen puree en dek af met weer een laagje lasagne vellen. Dan een laagje tomatenmengsel en opnieuw lasagne vellen. Blijf zo doorgaan tot de ingrediënten op zijn. Probeer te eindigen met een laagje pompoen. Indien gewenst kan je het geheel afwerken met geraspte kaas of spek.
  • Zet de ovenschaal +- 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden en smullen maar!
Laat je gaan!

Er zijn nog 1001 andere manieren om pompoen te verwerken in smakelijke gerechtjes. Gooi het eens in Google of Pinterest en laat je inwendige hobby chef de vrije loop. Geen kookgoesting? Uithollen en er een Halloween gezichtje uitsnijden kan natuurlijk ook!

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: