Vriezerkoken; tips voor beginners

Vriezerkoken

Er zijn zo van die weken dat onze weekplanning helemaal on point is, en we het menu voor elke dag mooi hebben vastgelegd. Maar er zijn ook periodes dat dit helemaal in de soep loopt en we inspiratieloos zijn of een lastminute oplossing zoeken. Ik kook overigens heel erg graag, maar tijdens de avondspits met twee jengelende kids aan m’n been, is dat niet altijd even evident. Herken jij dit ook? Dan is vriezerkoken misschien wel iets voor jou!

Vriezerkoken; wat is het?

Deze term staat voor het bereiden van maaltijden in grote hoeveelheden waarbij je dan kleinere proties gaat invriezen zodat je deze op een later tijdstip kan boven toveren. Het leuke hieraan is dat je zo je eigen take-away in de vriezer hebt liggen en dus telkens je geen zin hebt om te koken (of je koelkast leeg is) er beroep op kan doen. Zeker voor stressy weekdagen is dit voor mij een echte redding. Ik hoef er dan enkel nog wat pasta of rijst bij te koken, en klaar is kees! Bovendien kan vriezerkoken ook helpen om prijsbewust en seizoensgebonden te koken.

Aan de slag

Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld elke week één grote hoeveelheid van een bepaalde maaltijd te maken, maar je kan evengoed één keer per maand meerdere maaltijden tegelijk preppen. Het belangrijkste is dat het jou helpt in je planning en zorgt dat je stressige dinermomenten iets relaxter kan doen verlopen.

Wanneer je start met meal preppen, zorg je er best voor dat je voldoende bewaardozen of invrieszakjes hebt, want die ga je nodig hebben. Neem er ook een stift bij (en eventueel labels) om te noteren op de verpakkingen wat er inzit, hoeveel porties precies en de datum waarop je het hebt gemaakt. Want eenmaal bevroren lijken sommige maaltijden wel erg op elkaar en voor je het vergeet ligt er een bakje soep al 2 jaar onderin de vriezer, terwijl je homemade gerechten max. 3 maanden ingevoren mag bewaren.

Gerechten

Je gaat vriezerkoken, maar welke maaltijd ga je maken? Smaken verschillen en er zijn heel wat mogelijkheden. Ik deel ter inspiratie hierbij alvast graag mijn favoriete meal preps;

  • Spaghettisaus (die je ook kan gebruiken als pizzasaus of voor een croque bolognese)
  • Chili con carne
  • Stoofvlees
  • Jagerschotel (gehakt parmentier)
  • Soep (bijvoorbeeld pompoen-wortelsoep, groentenmix, etc)

Uiteraard zijn er nog veel andere gerechten die ideaal zijn om in te vriezen zoals lasagna, goulash, balletjes in tomatensaus of moussaka.

Invriezen en ontdooien

Laat de maaltijden steeds goed afkoelen voor je ze gaat invriezen, anders krijg je sneller last van ijsvorming. Om te ontdooien haal je best de avond op voorhand het bakje uit de vriezer en laat je het ontdooien in de koelkast, zo ontdooit het langzaam en blijven er geen koude stukken achter wanneer je de maaltijd gaat opwarmen.

Wist je trouwens ook dat je brood kan invriezen? Heel handig voor die ochtenden dat je plots met een lege broodzak in je hand staat!

Heb jij nog handige meal prep tips? Deel ze gerust in de comments!

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: