Wat ik leerde na 1 jaar als zelfstandig ondernemer

Wat ik leerde na 1 jaar als zelfstandig ondernemer

“Het was dit óf in een burn-out belanden.”

Dat hoor ik mezelf zeggen wanneer iemand aangeeft hoe dapper het van me was om als zelfstandige te starten. Maar voor mij ging dat absoluut niet over moedig zijn.

Mijn lichaam maakte me duidelijk wat mijn hoofd al zolang negeerde. De stap naar het ondernemerschap voelde bijgevolg zo enorm logisch.

Exact één jaar geleden ontving ik mijn BTW-nummer. Eerst als zelfstandige in bijberoep. Een half jaar later in hoofdberoep.

Een route met bergen én dalen, die ik voor geen geld van de wereld (dat mag je héél letterlijk nemen) had willen missen. Een pad dat ik hopelijk nog heel lang mag bewandelen, en dat me elke dag laat groeien.

Want leren en groeien, dat deed ik het afgelopen jaar absoluut. Botsen ook. En in deze blogpost vertel ik je graag over mijn grootste lessen als ondernemer.

1. Ondernemen hoeft niét eenzaam te zijn

Mijn grootste zorg toen ik freelancer werd, was dat ik eenzaam zou zijn. Want zo zonder collega’s om af en toe je hart bij te luchten of om over koetjes en kalfjes te keuvelen leek me maar eentonig.

Algauw ontdekte ik dat je het zelf zo sociaal of eenzaam maakt als je wilt. Beter nog, je kan bewust kiezen door wie je je laat omringen. Dus die rotte collega die in elk team wel aanwezig is, hoefde ik er niet bij te nemen.

Het was dankzij Dorien van Kompas die me spontaan uitnodigde voor een koffietje, dat ik het gezelschap in het ondernemerschap mocht gewaarworden. Ondertussen zijn dat al heel wat koffietjes (voor mij theetjes ;)), lunches en zelfs wijntjes geworden. Want samen brainstormen en struggles delen is wat mijn leven als freelancer zoveel rijker maakt.

Dorien leidde me ook tot de inspirerende co-work House of FAMM waar je me ondertussen twee dagen per week kan vinden. Een ruimte die niet alleen schoon is voor het oog, maar ook vol schone, ondernemende zielen zit.

2. Niet iedereen is jouw ideale klant

Als people pleaser was dit een harde les voor me. Want mijn klanten zet ik steeds als hoogste prioriteit en aan hun wensen voldoen vind ik enorm belangrijk.

Ondertussen weet ik dat ik dit realistischer mag bekijken. Niet elke wens is haalbaar en daar mag ik ook achter staan.

En niet elke klant is een match met me. En dat is oké. Inmiddels kan ik beter inschatten welke klant me energie zal geven en welke niet.

Bovendien trek ik vandaag meer passende klanten aan, doordat ik mijn eigen weg meer en meer bewandel. Want door jezelf te zijn, komen de matchende klanten vanzelf naar je toe.

3. Je komt jezelf tegen

Ik groeide als persoon nooit zo hard als tijdens het afgelopen jaar. Door tegen grenzen te botsen, uit m’n comfort zone te gaan en volledig m’n drive te volgen. Zo leerde ik mezelf beter kennen dan ooit.

M’n hoofd werd ruimer, lichter en gelukkiger. Met af en toe een traan, maar vooral veel gezonde spanning en voldoening.

En wat hoop ik dat ik mezelf verder mag blijven tegenkomen en zo mezelf en mijn zaak kan versterken. Dat ik ten volle mag blijven focussen op mijn talenten en wat me energie geeft. Want dàt is waarom ik hier ben, dat vóél ik.

Gepubliceerd door mertensevelyne

Een doodgewone mama die verslaafd is aan chocolade, Instagram en af en toe een goed glas wijn.

Geef een reactie

Ben jij ondernemer en ontvang je graag social media tips?
Schrijf je dan gauw in voor mijn nieuwsbrief. Ik zal je niet spammen, dan beloof ik je :)

Bedankt voor jouw inschrijving! Weldra ontvang je een eerste mail van me met social media tips.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Bij deze geef ik Evelyne Mertens de toestemming om mij nieuwsbrieven per mail te verzenden. Evelyne Mertens zal jouw gegevens verwerken volgens de GDPR wetgeving.
%d bloggers liken dit: